Advies bij aanschaf van een kromsnavel

Iedereen die een papegaai of parkiet wil aanschaffen, kan wel wat tips en adviezen gebruiken. Althans, iedereen die een papegaai of parkiet heeft, had ze waarschijnlijk graag willen hebben voordat ze de nieuwe huisgenoot in huis haalden.

 

Zodoende in dit artikel een aantal adviezen en zaken waar u misschien eens over wilt nadenken voordat u over gaat tot de aanschaf van een kromsnavel. Het zijn namelijk bijzondere dieren met hun eigen behoeften. 

 

Tijd en ruimte

Om bij het begin te beginnen: uw leefsituatie. Past deze bij het houden van een papegaai of parkiet? Denk daarbij aan de ruimte en de tijd die u beschikbaar heeft. Elke huisdier heeft ruimte nodig. Bij een kromsnavel kunt u denken aan plaats voor een kooi, een (extra) speelplaats en een aparte slaapplek. Sta er ook bij stil dat niet elke plaats een geschikte plek is voor een vogel. Vlak naast de t.v., voor een raam of in de keuken kan een vogel bijvoorbeeld beter niet gehuisvest worden.

 

Bij uw leefsituatie horen ook de andere gezinsleden en/of huisdieren. Een druk gezin of een huishouden met 12 katten, kan minder geschikt zijn voor een papegaai of parkiet. Ook kan het wonen in een flat, appartement of woonwijk zorgen voor problemen als gevolg van geluidsoverlast die uw vogel kan veroorzaken.

 

Houdt bij de tijd die u beschikbaar heeft ook rekening met de hoeveelheid tijd die u kwijt bent aan het schoonhouden van de leefomgeving van de vogel. Papegaaien en parkieten zijn ontzettende rommelkonten en dagelijks stofzuigen, dweilen en een kooi schoonmaken kost net zo veel (of meer) tijd als het verzorgen van een hond of kat.

 

Basiskennis

Kromsnavels zijn intelligente en sociale dieren die behoefte hebben aan persoonlijke aandacht en een rijke, uitdagende leefomgeving. Alle momenten (uren) op een dag waarop u geen tijd heeft om met uw vogel bezig te zijn, is het fijn als hij zichzelf kan vermaken in een geschikte leefomgeving die de mogelijkheid biedt om soorteigen gedrag te vertonen. Zorg dat u voldoende kennis verzamelt over huisvesting, voeding en verzorging om dit te kunnen bieden.

 

Welke soort?

Dan is er de vraag welke soort vogel bij u past. Laat uw keuze niet afhangen van het uiterlijk of hoe leuk de ara van de buren is. Ook het idee dat u het beste kunt beginnen met een zogenaamde “beginnersvogel”, mag u van mij laten varen. In mijn ogen bestaat deze namelijk niet. Elke kromsnavel heeft dezelfde basisbehoeften en vraagt om de juiste benadering. Daarbij vraag ik mij altijd af wat er gebeurt als u de “beginnersvogel” onder de knie heeft…

 

Waar u bij het kiezen van de soort wel op moet letten? Tip nr. 1 is wat mij betreft: ga luisteren! Dat papegaaien en parkieten geluid maken is bekend. Los van het aantal decibel dat een vogel kan produceren, hebben de verschillende soorten ook elk hun eigen geluid. Zo kan het zijn dat u de schreeuw van een Edelpapegaai minder vervelend vindt dan het gepiep van een valkparkiet.

 

Ook heeft elke soort zijn eigen temperament en energieniveau. Om te bepalen wat past bij uw eigen karakter, is het wijsheid om kennis te maken met een aantal verschillende kromsnavels van de soort waar uw oog op gevallen is. Vraag tijdens zo’n kennismaking ook naar de minder leuke eigenschappen en bedenk dat ook de leuke eigenschappen niet altijd leuk zijn. Een speelse, ondernemende soort heeft namelijk geen aan- en uitknop en wil ook op dagen dat u minder tijd heeft of moe bent, graag aandacht en voldoende uitdaging. Een verlegen wat schuchtere soort zal zich niet aanpassen aan hoeveel haast u heeft of aan uw nieuwe partner.

 

Een ander aandachtspunt bij het kiezen van de soort, is de leeftijd waarop een kromsnavel volwassen is. Grotere soorten zijn later volwassen (broedrijp) dan kleine soorten. Waar kleinere soorten nog voor het 1e levensjaar volwassen zijn, hebben de grotere soorten jaren nodig om deze fase te bereiken. Houdt hier rekening mee als u een vogel aanschaft. De periode van kuiken tot adolescent kan turbulent zijn en doet een ander beroep op u als eigenaar. Heeft u de tijd en kennis om jonge kromsnavel, van de soort van uw keuze, op te voeden tot een stabiele en zelfverzekerde vogel? 

 

Tot slot, en het lijkt een open deur, maar sta er bij stil dat de behandeling van een zieke grasparkiet bij de vogelarts net zo veel kost als die van een Blauwgele ara.