Overgewicht bij kromsnavels
We zien het steeds vaker. Huisdieren met overgewicht. Kromsnavels zijn daar geen uitzondering op. Te veel, te vette en te koolhydraatrijke voeding in combinatie met te weinig beweging liggen hier vaak aan ten grondslag.
Overgewicht is niet goed voor de gezondheid. Net als mensen hebben dieren een grotere kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, problemen bij de voortplanting, gewrichtsklachten e.d. Bij kromsnavels zien we ook regelmatig leververvetting, lipomen (vetbulten), benauwdheid en voetklachten zoals pododermatitis (ontstekingen aan de voetzolen).
Hoewel elke kromsnavel bij een onjuist dieet en te weinig lichaamsbeweging, te zwaar kan worden, lijken bepaalde soorten eerder overgewicht te hebben dan andere. Grasparkieten, valkparkieten, Rose kaketoes en Amazone papegaaien hebben een grotere kans op overgewicht.
Hoe weet u of uw kromsnavel te dik is?
Bepalen of uw kromsnavel te dik is kan niet door hem alleen te wegen en te kijken naar zijn postuur. Het verenpak kan een vetlaag verbloemen en er bestaan geen standaardgewichten per soort. Ook het voelen van het borstbeen is niet altijd representatief voor de verhouding vet-spieren. Het is dus belangrijk om op de juiste manier vast te stellen of de huidige lichaamsconditie van uw kromsnavel goed is of niet.
Dit kan door hem na te laten kijken door een ervaren vogelarts. Deze zal uw kromsnavel van top tot teen nakijken en kan beoordelen of er te veel vet aanwezig is op de borst en buik. Kromsnavels hebben van nature een kale plek op het borstbeen die van boven naar beneden loopt. Door de veren op de borst nat te maken en opzij te doen, kan bekeken worden wat de verhouding vet-spieren is. De huid is dun en spieren zijn te zien als donkerroze. Vet schijnt door de huid heen in een wit-gelige kleur.
Is uw kromsnavel te dik?
Zodra u weet of uw kromsnavel overgewicht heeft, kunt u actie ondernemen. Naast aanpassingen in het dieet kunt u denken aan meer/anders bewegen, een passend dag- en nachtritme en het bieden van voldoende verrijking.
Let op: het plotseling en/of rigoureus veranderen van het dieet en de dagelijkse activiteiten is niet raadzaam! Raadpleeg uw vogelarts of een gedragsdeskundige met ervaring in het doorvoeren van dieetveranderingen. Zij kunnen gerichte adviezen geven die passen bij u en uw kromsnavel.