Veren & veerverzorging
Het verenpak van uw kromsnavel is heel belangrijk en eigenlijk een soort levensverzekering. Tezamen zorgen de verschillende soorten veren er o.a. voor dat een vogel kan vluchten en zich kan verplaatsen om voedsel te zoeken. Daarnaast hebben ze een isolerende werking en bieden, bij zowel bij kou als warmte, bescherming tegen bijvoorbeeld wind en temperatuurswisselingen. Tevens dienen ze als regenjas en laten ze geen (regen)water door als dat niet de bedoeling is.
Een gezond verenpak kenmerkt zich o.a. door dekveren, slagpennen, staartveren en donsveren. De veren sluiten strak op elkaar aan en hebben geen beschadigingen. Als een soort parkeersensoren voelt een kromsnavel het meteen wanneer een veer niet goed zit of dat ze aangeraakt worden. Deze gevoeligheid is ook de reden dat het uitrekken van veren of een veer die de verkeerde kant op staat pijnlijk is.
Bij een gezonde vogel worden de veren tijdens de rui vervangen door nieuwe veren. Om te kunnen groeien zijn de nieuwe veren voorzien van een bloedvat, de zogenaamde bloedpennen. Deze pennen zijn zeer gevoelig en kunnen hevig bloeden wanneer de veer breekt op beschadigt.
Ook in de communicatie spelen de veren een belangrijke rol. De prachtige kleuren, welke kromsnavels ook in het ultraviolet spectrum kunnen zien, vertellen of ze een dame of heer zijn en met de stand van de veren vertellen ze hoe ze zich voelen.
Met bovenstaande in gedachten kunt u zich voorstellen hoe belangrijk een goede conditie van de veren is. Door te poetsen en te badderen verzorgt uw kromsnavel zijn veren en een stuitklier of poederdons zorgt dat er een beschermend laagje over het verenpak verspreid kan worden. Stoor hem niet tijdens het poetsen en maak van badderen een fijne activiteit door hem stapsgewijs te wennen aan een manier van badderen die bij hem past. Dat kan onder de douche zijn, maar ook badderen in de waterbak, de gootsteen of met een vernevelspray kan prettig zijn.
Kortom: draag bij aan het welzijn van uw kromsnavel en biedt hem de gelegenheid om op een ontspannen manier te (leren) badderen en poetsen. De rest doet hij helemaal zelf.
Badderen 101
In de gemiddelde huiskamer is lucht vrij droog en niet te vergelijken met de luchtvochtigheid in het natuurlijke leefgebied van veel van onze vogels.
Als eigenaar kunt u een bijdrage leveren aan een gezond verenpak door ervoor te zorgen dat uw vogel regelmatig kan badderen. Bij voorkeur kan hij zelf bepalen wanneer en hoe hij dat wil doen. Soms duurt het even om te ontdekken welke manier van badderen uw vogel prettig vindt. Voor de een is de nevel van een plantenspuit het summum, de ander duikt liever in een grote schaal met een laag(je) water en weer een ander springt onder de kraan zodra u uw handen probeert te wassen. Neem de tijd, probeer verschillende manieren uit en ontdek waar uw vogel blij van wordt.
Hoewel dit helaas niet altijd het geval is, zou badderen voor elke vogel een feestje moeten zijn. Is uw vogel er niet zo dol op, probeer er dan voor te zorgen dat hij een keer of drie per week in de stoom en vochtigheid van de badkamer komt wanneer u onder de douche gaat. Op die manier krijgt hij toch regelmatig een vochtig verenpak en wie weet hoe gezellig en leuk hij de douche gaat vinden.