Kromsnaveleigenaar in tijden van Corona

Veel mensen brengen op dit moment noodgedwongen meer tijd door in en om het huis. We zien dat mensen activiteiten bedenken die relatief veilig zijn en we proberen de tijd zo aangenaam en nuttig mogelijk te besteden.

 

Voor iedereen die tot deze doelgroep behoort én die een papegaai of parkiet als huisgenoot heeft, een aantal mogelijke activiteiten op een rij:

 

 1. Eet uw vogel nog geen pellets, fruit, groente, ... (vul maar in)? Neem dan nu de tijd om uw vogel nieuwe dingen te leren eten.
 2. Bekijk uw vogel eens goed. Waar speelt hij momenteel graag mee? Is hij links- of rechtspotig? Welke kleur heeft zijn tong? Hoe zien zijn voetzolen eruit? Zit zijn ring nog goed?
 3. Vang ontlasting op en stuur deze, verpakt in aluminiumfolie, naar uw vogelarts voor een (preventief) ontlastingsonderzoek. Lach gerust even hardop om het idee dat u poep opstuurt aan een arts.
 4. Geniet, zodra het even kan, samen van een paar live zonnestralen.
 5. Bekijk de inrichting van de kooi en de speelboom van uw kromsnavel eens kritisch. Is er in zijn leefomgeving voldoende gelegenheid om op en top vogel te zijn? Sta even stil bij wat daar eigenlijk voor nodig is of maak een telefonische afspraak via het contactformulier voor advies over de inrichting van uw kooi/speelboom.
 6. Bestel online veel te veel materialen om zelf speelgoed te maken en zet idioot veel foto’s van uw fröbels op Facebook.
 7. Maak een veel te grote nieuwe speelboom, gewoon omdat het nu kan.
 8. Reinig en ontsmet de kooi en speelboom eens grondig. De auto wassen of de ramen lappen kan altijd nog.
 9. Leer uw vogel om te knipogen, een kaartje te leggen of daag hem uit tot het fluiten van een nieuw deuntje.
 10. Durf vooruit te kijken en plan alvast een preventieve controle bij uw vogelarts. Ook aan alle mensen die nog geen kromsnavel in huis hebben, maar dat wel aan het overwegen zijn, is gedacht:

 

 1. Duik het internet op en lees u in over huisvesting, verzorging, voeding en gedrag. Mocht u hierdoor licht in het hoofd worden en enigszins in de war raken, ga dan door naar activiteit nr. 2. 
 2. Maak een telefonische afspraak via het contactformulier voor advies over de aanschaf van een kromsnavel.
 3. Bedenk of u een oudere vogel een nieuw thuis wilt geven of dat u een jonge vogel wilt gaan opvoeden. Zet op een rijtje wat u in beide gevallen aan kennis en kunde nodig heeft. Vraag vervolgens aan eerlijke familieleden en kennissen of ze in u de vogelfluisteraar zien, die u ziet wanneer u in de spiegel kijkt.
 4. Zoek van tevoren uit waar een goede vogelarts zit en ontdek dat deze dusdanig schaars zijn, dat de beschikking over (eigen) vervoer zo’n beetje bij de uitzet van een vogel hoort.
 5. Maak een lijstje met verwachtingen die u heeft ten aanzien van een kromsnavel als huisgenoot. Toets uw verwachtingen bij ervaren kromsnavel eigenaren. Gooi vervolgens uw verwachtingen overboord en bedenk of u het avontuur aandurft.