Speel
Maak plezier
Wees erbij
Kies je houding

Vier wijsheden die ik ooit geleerd heb toen ik in de zakelijke dienstverlening werkte. Nooit meer vergeten en op het hele leven van toepassing. Dus uiteraard ook op de omgang met onze kromsnavels. Sterker nog, ik denk dat onze papegaaien en parkieten deze wijsheden in hun genen hebben. 

 

Speel

Hier wordt niet alleen de letterlijke vorm van spelen mee bedoeld. In dit geval betekent het ook “durf” of “gewoon doen!”. Wanneer u een kromsnavel in huis heeft, dan geeft dat al aan dat u uitdagingen niet uit de weg gaat. Blijf ze vooral samen met uw vogel aangaan. Ze worden oud, dus er is tijd genoeg voor gezamenlijke avonturen.

 

Avonturen die kunnen bestaan uit werkelijk alles wat het leven te bieden heeft. Nieuwe soorten voeding, gek speelgoed, samen lawaai maken, er op uit met de fiets of de auto, lachen om eigen grappen, samen dutten of de krant lezen, … Het repertoire is eindeloos.

 

“Speel” betekent ook nieuwe dingen uitproberen, nieuwe inzichten durven toepassen, uzelf onder de loep nemen en kwetsbaar kunnen zijn. Kromsnavels zijn in alle opzichten intelligente wezens en zullen uw openheid absoluut waarderen.


Maak plezier

Plezier maken is voor mij: humor, het ijs breken, saamhorigheid vergroten, ontspannen en genieten van wat je aan het doen bent. Dat geldt uiteraard dubbel en dwars voor alles wat u samen met uw kromsnavel doet.


Elke papegaai of parkiet heeft zijn eigen gevoel voor humor. Laat u gerust eens voor de gek houden, lach hardop en haal samen een geintje uit met een van de andere huisgenoten. Maar ook in mindere tijden is plezier maken onmisbaar. Laat uw sores even voor wat het is en speel samen met een paar kralen, geniet van de zon of zing samen het volkslied. 


Wees erbij

Oftewel geef bewust en voor 100% aandacht aan uw papegaai of parkiet. Leg uw mobieltje even weg en bekijk hem eens goed en luister naar wat hij vertelt met zijn ogen, houding, geluiden en veren. Er zal een wereld voor uw open gaan…


Maar ook: gebruik uw gezonde verstand en blijf vooral zelf nadenken. (Ongevraagd) advies wordt makkelijk gegeven en soms moeizaam ter harte genomen. Terecht of niet, “wees erbij” en bedenk waarom u zich geroepen voelt tot het geven van advies. Of waarom het aan u gegeven advies verkeerd valt. Wat maakt dat u het ergens mee eens of juist oneens bent? Er valt nog zo veel te leren en te ontdekken. Ontneem uw papegaai of parkiet niet de mogelijkheid om nóg gelukkiger te zijn.


Kies je houding

In het geval van vogels is dit soms meer “attitude”. Want als ze iets hebben, dan is het attitude!

 

Ook wij kunnen een houding aannemen. Welke houding dat zou moeten zijn? In ieder geval een waar we zelf voor kiezen en die we zelf bepalen. Uw houding ten opzichte van uw vogel bepaald mede jullie verstandhouding en kan op die manier in positieve zin bijdragen aan het welzijn van uw kromsnavel.

 

Zoals u graag samenwoont met iemand die over het algemeen gezellig en zelfverzekerd is en u een veilig gevoel geeft, zo geldt dat ook voor uw vogel. Uiteraard zal uw omgeving het ook moeten doen met uw nukken en eigenaardigheden, maar wees u er op zijn minst van bewust dat u kunt kiezen.