De kromsnavel met een verleden

Een kromsnavel kan heel oud worden. De kans dat hij gedurende zijn leven meerdere eigenaren zal hebben, is groot. Is dat zielig? Nee, niet per se.


Een leven bij één en dezelfde eigenaar is geen garantie op een leven zonder ongemak, trauma’s, ziekte of verlies. En een leven bij meerdere eigenaren betekent niet automatisch een leven vol verdriet, verwaarlozing en pijn.


Kromsnavels hebben een enorm aanpassingsvermogen. Ze zijn niet voor niets al veel langer op deze aardbol dan wij. Daarbij geloof ik dat ze meer in het nu leven dan wij. Tezamen zorgt dit ervoor dat een vogel best meerdere eigenaren kan hebben in zijn leven zonder daar last van te hebben.


Waar ze wel last van kunnen hebben is de manier waarop wij ze benaderen als we horen dat we eigenaar nummer 5, 6, … zijn. Niet gehinderd door enige kennis over het verleden van de nieuwe huisgenoot, bestempelen we hem als zielig, mishandeld, verwaarloosd en getraumatiseerd. Krachttermen die ons handelen enorm beïnvloeden en geen recht doen aan de vogel. Ook niet als hij inderdaad mishandeld, verwaarloosd en getraumatiseerd is.


De kromsnavel die u een nieuw thuis wilt bieden heeft behoefte aan een benadering die recht doet aan wie hij is: een individu.


Heeft u behoefte aan handvatten en/of een objectieve observatie van uw kromsnavel met een verleden? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.