Verrijking voor uw kromsnavel


Het aanbieden van verrijking is een goede manier om de kwaliteit van het leven van dieren in gevangenschap te optimaliseren. Verrijking is het stimuleren van en de gelegenheid geven om natuurlijk, soorteigen gedrag te vertonen. Dat betekent dat verrijking maatwerk is en voor elke diersoort anders. Het betekent ook dat kennis over natuurlijk en soorteigen gedrag nodig is.

 

Een greep uit gedragingen die voor een kromsnavel natuurlijk en soorteigen zijn:

-       Foerageren (zoeken van voedsel)

-       Bewerken van voedsel

-       Nestelgedrag / voortplanten

-       Opvoeden en socialiseren van jongen

-       Vliegen

-       Terughoudend zijn ten opzichte van nieuwe of vreemde objecten en situaties

-       Poetsen van de eigen veren en die van hun partner

-       Vocaliseren

-       Aangaan van sociale relaties met soortgenoten en met meestal één vaste partner

 

Wanneer we de kennis over natuurlijk kromsnavelgedrag overslaan, is de kans groot dat het lijkt alsof uw vogel “nergens mee wil spelen” of “overal bang voor is”. Dat is zonde en een gemiste kans voor u en uw vogel.

 

De vraag is dan ook: wanneer is iets verrijking?

Iets is verrijking als het uw kromsnavel uitdaagt en stimuleert om soorteigen gedrag te vertonen. De volgende stap is het om uit te vogelen welke vorm van verrijking uw kromsnavel aanspreekt. Denk hierbij o.a. aan variatie in kleuren, vormen, geuren en materialen (structuren). Zowel objecten van karton als RVS kunnen bijvoorbeeld foerageergedrag stimuleren, maar niet elke kromsnavel vindt beide materialen fijn/leuk.

 

Bedenk bij het aanbieden van verrijking wat uw vogel nodig heeft om zich prettig en veilig te voelen. Realiseer u dat dit niet hetzelfde hoeft te zijn als dat wat u verwacht van de vogel. Laat uw kromsnavel in zijn eigen tempo al het nieuws ontdekken, zonder er meteen mee te moeten doen wat u erbij bedacht heeft.

 

Soorten verrijking

Er zijn verschillende vormen van verrijking welke elkaar soms overlappen of aanvullen. Hieronder een korte, zeker niet volledige, omschrijving van verschillende soorten verrijking. 

 

Zintuiglijke verrijking

Verrijking die een beroep doet om de verschillende zintuigen. Kromsnavels zijn dieren die veel op zicht, gehoor en de tast doen. De smaak en reuk zijn bij een kromsnavel minder goed ontwikkeld dan bij de mens en ze doen een kleiner beroep op smaak en geur wanneer zij hun omgeving verkennen.

 

Een vorm van zintuigelijke verrijking is het mee naar buiten nemen van uw vogel. Een dagelijkse dosis zonlicht (UV-B licht) is onmisbaar voor een goed gereguleerde calciumhuishouding. Het opdoen van een frisse neus, de ervaring van een windje door de veren en de zon op zijn koppie, is voor hun net zo fijn als voor ons. Maar ook het aanbieden van verschillende soorten materialen en voeding, zal een beroep doen op zijn zintuigen en bijdragen aan de verrijking van het leven van uw vogel.

 

Voedselverrijking

Foerageren, ofwel het zoeken van voedsel, is een belangrijke en voorname bezigheid van een kromsnavel in het wild. Hierbij hoort ook het “bewerken” van zijn eten. Denk daarbij aan het pellen van zaden, kraken van noten of versnipperen van fruit. Met dit in gedachten, kunt u zich voorstellen dat het aanbieden van voer in een bakje niet bepaald uitdagend is. Thuis kunt u foerageergedrag stimuleren door uw vogel te laten zoeken naar zijn eten. Vogels werken graag voor hun eten en krijgen hierdoor de kans om hun intelligentie te benutten. 

 

Omgevingsverrijking

De leefomgeving van uw vogel is een prachtig instrument om verrijking aan te bieden. Dat kan de kooi of de speelboom zijn, maar ook in de rest van het huis valt genoeg te beleven. Door een diversiteit aan materialen, speelgoed en voeding aan te bieden, kunt u uw kromsnavel uitdagen tot foerageren, het bewerken van materialen, het opdoen van nieuwe ervaringen en het vergroten van zijn zelfvertrouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Zijn horizon verruimen door op pad te gaan met uw kromsnavel, is ook een vorm van omgevingsverrijking. Laat hem kennis maken met verschillende situaties, mensen en andere dieren. 

 

Sociale verrijking

Voor vogels is samen iets ondernemen heel belangrijk. Het zijn groepsdieren die door samen de dag door te brengen hun overlevingskansen vergroten. Ook u kunt van alles en nog wat samen met uw vogel ondernemen. In dit artikel zijn al een aantal bezigheden genoemd, zoals samen spelen, eten en naar buiten gaan. Maar er zijn tal van activiteiten te bedenken waarbij uw vogel graag “helpt”, zoals tuinieren, t.v. kijken, voorlezen, was ophangen, etc.

 

Maak er een leuk avontuur van voor jullie beiden. Ontdek wat leuk is om samen te doen en daag uw vogel uit om iets nieuws te leren. U zult zien dat zijn zelfvertrouwen en het vertrouwen in u toeneemt.