Hoe maak ik mijn vogel zindelijk?

Het antwoord op deze vraag is: niet. Het is voor geen enkel dier gezond om urine en ontlasting lang op te houden en het signaal daartoe te negeren. Daarnaast kunnen vogels bepaalde (gedrags)problemen ontwikkelen als gevolg van aangeleerde zindelijkheid.

 

Vogels hebben een snel metabolisme. Hierdoor kunnen ze o.a. zichzelf op temperatuur houden (40-43 °C) en kunnen ze hun lijf van voldoende energie voorzien om te vliegen. Regelmatig ontlasten hoort bij dit snelle metabolisme. Kleine vogels poepen kleinere hoeveelheden per keer en ze poepen vaker dan grotere soorten. Vogels houden in principe alleen hun ontlasting op tijdens de nacht. Dit doen ze om niet aan roofdieren te verraden waar ze zitten. Als gevolg hiervan doen ze ’s ochtends de zogenaamde “ochtendflats” die zich kenmerkt door een grote hoeveelheid en vaak een meer intense geur. Dit is ook de reden dat vogels liever niet slapen op de plek waar ze overdag eten en ontlasten.

 

Wanneer een vogel geleerd wordt om alleen te ontlasten op bepaalde momenten of op een bepaalde plek, kunnen er problemen ontstaan. Als een vogel geleerd wordt dat hij een beloning krijgt als hij op commando of op de juiste plek poept, kan deze overmatig gaan persen om deze beloning te krijgen. Er zijn gevallen bekend waarin de vogel zo vaak en hard perst dat er een stuk van de darm naar buiten geperst wordt (cloacaprolaps).

Maar ook andere problemen zijn mogelijk. Stel dat de vogel alleen mag ontlasten als de eigenaar een commando geeft en dat de eigenaar plotseling een week in het ziekenhuis ligt of gewoonweg op vakantie gaat. Of dat de vogel geleerd wordt om alleen te ontlasten op de speelplek en de vogel krijgt een nieuwe speelplek. U kunt zich voorstellen dat de vogel niet meer begrijpt wanneer en waar hij mag ontlasten.

 

Er zijn vogels die van zichzelf in een bepaalde mate van zindelijk zijn. Zij ontlasten bijvoorbeeld alleen als ze niet op de eigenaar zitten of lopen even naar de rand van de bank om te ontlasten. Heeft u een vogel die dat doet? Wees blij. In het andere geval: leg u erbij neer.