Huisvesting

 

Vogels zijn intelligente dieren die van nature graag op onderzoek uitgaan. Op die manier vinden ze hun eten en overleven ze in hun natuurlijke habitat. De meeste kromsnavels leven in de natuur in groepen en leggen dagelijks behoorlijke afstanden af op zoek naar eten. Een redelijk groot deel van de dag zijn ze hier mee bezig. De rest van de tijd besteden ze aandacht aan hun verenpak en aan elkaar.

 

U kunt zich voorstellen dat het leven van onze huiskamervogels niet bepaald lijkt op bovenstaande situatie. Eten is altijd aanwezig en wordt meestal aangeboden in een voerbak, ze leven soms alleen, komen niet op andere plekken dan de kamer of het huis waar ze in wonen en vliegen is soms helemaal niet mogelijk. Kortom: de gemiddelde huiskamervogel is binnen no time door zijn dagelijkse bezigheden heen, waardoor er veel tijd overblijft waarin ze geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Hierdoor kunnen gedragsproblemen ontstaan zoals schreeuwen of veren plukken/beschadigen.

 

Door een rijke en uitdagende leefomgeving te bieden, kunt u een bijdrage leveren aan het welzijn van uw vogel. 

 

De kooi – speelboom

Als u over de mogelijkheid beschikt om uw vogel een ruime kooi, een speelplaats of speelboom en daarnaast een rustige slaapplaats te bieden, is er al een hele goede basis.

 

Over het algemeen geldt voor een kooi: hoe groter, hoe beter. Daarnaast is het belangrijk dat de kooi veilig is. Dat betekent in ieder geval:

  • De juiste tralieafstand en deuropening(en); passend bij de grootte van de vogel.
  • Dat de kooi gemaakt is van veilige materialen (bijv. RVS).
  • Dat de kooi stevig genoeg is om de kracht van de vogel(snavel) te weerstaan.

Houdt er rekening mee dat een kwalitatief goede kooi kostbaar is.

 

Een aparte speelplaats of -boom is ideaal om uw vogel afwisseling te bieden en ervoor te zorgen dat hij zijn dagen niet hoeft te slijten op één en dezelfde plek. Nog fijner is het als uw vogel verschillende zitplekken in huis heeft. Op die manier kan uw vogel steeds onderdeel zijn van uw activiteiten.

 

Inrichting van de kooi en de speelplaats/boom

  • Gebruik veilige materialen die afgestemd zijn op de soort en het formaat van de vogel.
  • Biedt verschillende soorten materiaal aan (karton, hout, kunststof, RVS, e.d.) en ontdek wat uw vogel leuk vindt. Blijf dit afwisselen en kijk of uw vogel zijn interesses kan verleggen.
  • Gebruik zitstokken van verschillende materialen en diktes. Hang deze verspreid over de kooi, maar biedt ook bovenin de kooi op gelijke hoogte verschillende stokken aan. Vogels zitten graag hoog en zullen vaak op de hoogste stok gaan zitten/slapen. Dit is niet automatisch de beste stok voor hun voeten. Het gebruik van slijtstokken raad ik af. Deze slijten namelijk niet alleen de nagels, maar ook de voetzolen. Als u bedenkt dat een vogel 24/7 op die voeten moet zitten, dan is het zeer onprettig als de huid te dun wordt en er zoolzweertjes kunnen ontstaan. Eenmaal beschadigd is de kans groot dat de huid nooit meer volledig hersteld en voor altijd (te) dun blijft. Lees hier meer over voetverzorging.
  • Hang water- en voerbakjes niet onder een zitstok. De vogel zal er anders regelmatig in poepen.

 

Locatie van de kooi

  • Zorg dat de kooi aan minimaal één zijde tegen een muur staat. Dit zal de vogel een gevoel van veiligheid geven.
  • Zet de kooi niet achter een raam waar de zon op staat of vlak naast de verwarming. Dit is echt te warm voor ze.
  • De kooi vlak naast de t.v. of andere geluidsbron is niet prettig.
  • Een vogelkooi hoort niet thuis in de keuken. De dampen die vrijkomen bij het koken kunnen schadelijk/dodelijk zijn voor uw vogel.
  • De kooien van vogels (te) dicht bij elkaar zetten, kan stress opleveren voor een of beide vogels. Houdt in de gaten of geen van de vogels ongemak ervaart van zijn buren.

 

Bodembedekking

Er zijn veel verschillende soorten bodembedekking verkrijgbaar. Kies een bodembedekking die niet stoffig of schadelijk is. Daarnaast is het prettig als de kooi makkelijk, goed en bij voorkeur dagelijks te reinigen is.

 

Van vogelzand is bekend dat er, voor uw vogel giftige, metalen in kunnen zitten en dat het vrij stoffig is. Twee kenmerken die het ongeschikt maken als bodembedekking. Bedenk dat wanneer uw vogel van de bodembedekking eet, dit ook schadelijk kan zijn. Een krop vol met beukensnippers of papierkorrels draagt niet bij aan een goede spijsvertering.

 

Bovenstaande neemt niet weg dat beukensnippers en papierkorrels wel geschikt kunnen zijn. Observeer en bekijk welke bodembedekking past bij uw vogel. Het kan ook zo maar zo zijn dat een krant voor uw situatie de beste oplossing is.

 

Badderen

Het verenpak is de levensverzekering van uw vogel. Zijn veren maken dat hij kan vliegen, wat betekent dat hij eten kan zoeken en kan vluchten als dat nodig is. In de gemiddelde huiskamer is lucht vrij droog en niet te vergelijken met de luchtvochtigheid in het natuurlijke leefgebied van veel onze vogels.

 

Als eigenaar kunt u een bijdrage leveren aan een gezond verenpak door ervoor te zorgen dat uw vogel regelmatig kan badderen. Bij voorkeur kan hij zelf bepalen wanneer en hoe vaak hij dat wil doen. Soms duurt het even om te ontdekken welke manier van badderen uw vogel prettig vindt. Voor de een is de nevel van een plantenspuit het summum, de ander duikt liever in een grote schaal met een laag(je) water en weer een ander springt onder de kraan zodra je je handen probeert te wassen. Neem de tijd, probeer verschillende manieren uit en ontdek waar uw vogel blij van wordt.

 

Hoewel dit helaas niet altijd het geval is, zou badderen voor elke vogel een feestje moeten zijn. Is uw vogel er niet zo dol op, probeer er dan voor te zorgen dat hij een keer of drie per week in de stoom en vochtigheid van de badkamer komt wanneer u onder de douche gaat. Op die manier krijgt hij toch regelmatig een vochtig verenpak en wie weet hoe gezellig en leuk hij de douche gaat vinden.

 

De slaapplaats

Een geschikte slaapplaats wordt vaak vergeten of onderschat. Er zijn verschillende redenen waarom de slaapplaats belangrijk is:

1.     Een groot deel van de vogels die in de huiskamer gehouden worden, leven in gebieden rond de evenaar. Grote kans dat uw vogel uit een gebied komt met een ander dag- en nachtritme gedurende het jaar dan in Nederland. Extra ontregeling kan optreden door ons gebruik van kunstmatige verlichting. Om uw vogel voldoende nachtrust en een passend ritme te bieden, is het handig om een aparte, rustige en verduisterde slaapruimte te hebben. Met behulp van een aparte slaapplek is het waak- en slaapritme een stuk makkelijker te reguleren en aan te passen op de behoeften van uw vogel.

2.     In het wild slapen en rusten vogels op een andere plek dan waar ze hun dag doorbrengen. De plek waar ze slapen en rusten zullen ze niet snel vervuilen met etensresten en ontlasting. Deze zouden verraden waar ze zijn en roofdieren hoeven alleen maar hun neus te volgen.


3.     Onvoldoende nachtrust en/of een onregelmatig dag- en nachtritme kan leiden tot chronische (over)vermoeidheid. Dit is niet goed voor de algehele gezondheid van uw vogel. Hij kan vatbaarder zijn voor ziekte, een slecht humeur hebben en misschien wel gedragsproblemen gaan vertonen. Ook problemen met de rui of het overmatig leggen van eieren kunnen het gevolg zijn.