Stel u zich eens voor….

U wordt 20, 30, 40 of misschien wel 50 jaar oud en u heeft twee voeten waar u bijna 24/7 op moet staan.

Met dezelfde voeten houdt u o.a. uw eten vast, kriebelt u op uw kop, zet u zich af bij het wegvliegen, strijkt door uw veren, u haalt er zo nu en dan een donsveertje mee uit uw neus, u houdt uw (partner) ermee vast tijdens het paren, zoekt u balans bij het landen en klimt en klautert u.


Bovenstaande is nog maar een greep uit wat uw vogel allemaal doet met zijn pootjes.

En stelt u zich nu eens voor dat u bijvoorbeeld last heeft van zoolzweertjes, artrose, misvormde tenen, te lange of kromme nagels, overgewicht, een iets te strakke of juist te losse voetring, evenwichtsproblemen, slaaptekort of u heeft maar één voet.

Ook dit is van toepassing op veel vogels. Bekijk de voetjes van uw vogel eens goed. Zijn ze eigenlijk wel in goede conditie? En weet u voldoende over goede voetverzorging? Wist u bijvoorbeeld dat slijtstokken voornamelijk de voetzooltjes slijten en niet of nauwelijks de nagels?

Adviezen voor een goede voetverzorging:

  • Zorg voor een gevarieerd en gezond dieet. Bij bijvoorbeeld een vitamine A tekort ontstaan er sneller huidproblemen (o.a. te zien aan neus en voetzolen).
  • Gebruik zitstokken van verschillende materialen en diktes. Bij voorkeur natuurlijke takken van bijv. fruitbomen of kronkelwilg. Hang deze verspreid over de kooi, maar biedt ook bovenin de kooi op gelijke hoogte verschillende stokken aan. Vogels zitten graag hoog en zullen vaak op de hoogste stok gaan zitten/slapen. Dit is niet automatisch de beste zitstok voor hun voeten.
  • Varieer en vervang of verwissel de zitstokken regelmatig. Vergeet daarbij de zitstok in de slaapkooi niet.
  • Zorg dat uw vogel wat moeite moet doen om ergens bij te kunnen en biedt hem voetspeeltjes aan. Dit stimuleert hem om te klimmen en te klauteren en zijn voeten meer te gebruiken.
  • Gebruik geen slijtstokken of hoesjes van schuurpapier om de zitstokken. Deze slijten namelijk niet alleen de nagels, maar ook de voetzolen. Wanneer de huid te dun wordt, kunnen er zoolzweertjes ontstaan. Eenmaal beschadigd is de kans groot dat de huid nooit meer volledig hersteld en voor altijd (te) dun blijft.
  • Voorkom overgewicht, te lange nagels en slaaptekort.
  • Ga bij klachten of veranderingen naar een ervaren vogelarts. Maar ook als u niet zeker weet of de voeten van uw kromsnavel in de juiste conditie zijn, is het zinvol er een keer naar te laten kijken.