Agressie - bijten


Agressie kan zich op veel manieren uiten en kent verschillende oorzaken. Aangeleerde agressie, angstagressie en territoriale agressie zijn veelvoorkomende vormen van agressie bij papegaaien en parkieten. Maar ook pijn/ongemak kan een reden zijn om agressie te vertonen. Probeer in eerste instantie te achterhalen waarom uw vogel agressie vertoont.

 

Agressie kan zich o.a. uiten in grommen, blazen, nekveren opzetten, pinpointen, met de snavel hakken, u aanvliegen en uiteindelijk bijten. In welke vorm agressie geuit wordt hangt af van de oorzaak, de situatie en uw reactie op de signalen die uw vogel geeft. Ook al kan het lijken of uw vogel “uit het niets” bijt, u kunt er van uitgaan dat er al waarschuwingen gegeven zijn voordat er gebeten wordt. Sterker nog, bijten hoort eigenlijk niet bij het standaard gedragsrepertoire van een kromsnavel.




Niet reageren op de signalen of de beet van uw vogel is niet raadzaam en kan het probleem verergeren. Uw vogel zal hiervan leren dat u niet luistert naar wat hij aangeeft en mogelijk op den duur de signalen achterwege laten. Daarnaast bent u voor uw vogel minder betrouwbaar wanneer u zijn signalen negeert. Hij vertelt uw immers dat hij iets niet op prijs stelt en u luistert niet naar hem.

 

Algemene tips bij agressie

  • Werk aan een vertrouwensband en leer de lichaamstaal van uw vogel kennen en voorkom agressie door naar zijn signalen te luisteren.
  • Laat uw vogel niet op uw schouder zitten. Het is dan niet (goed) mogelijk om zijn gedrag te observeren en uw handelen hierop aan te passen.
  • Agressie bestraffen of signalen negeren heeft over het algemeen geen effect en kan het zelfs verergeren.

 

 

Voor elke gedragsverandering die u bij uw papegaai of parkiet ziet, geldt: laat eerst een lichamelijke oorzaak uitsluiten door een ervaren vogelarts.

Voor gerichte adviezen passend bij u, uw kromsnavel, jullie relatie en (leef)situatie kunt u contact met mij opnemen voor een gedragsconsult.