Samenwerken of straffen?

In de omgang met een kromsnavel (of ander huisdier) kunnen we kiezen om samen te werken of om strijd te voeren. In die zin lijkt het een beetje op het samenleven met een kleuter. Het is vrij makkelijk om de hele dag over alles, maar dan ook echt alles, discussie te voeren. Welke sokken worden er gedragen, welke kleur broodbeleg wordt er gegeten, op welke plek in de auto wordt er plaatsgenomen, bij wie wordt er op schoot gezeten, etc. etc. U kunt voortdurend ruzie maken of u kunt een beetje geven, een beetje nemen en als een zonnetje door de dag heen laveren.

 

Bedenk dat uw vogel niet iets zal doen om u opzettelijk dwars te zitten, pijn te doen of te ergeren. Uw vogel doet wat hij moet doen, namelijk een vogel zijn. Het is onze verantwoordelijkheid om ongewenst gedrag te voorkomen, overigens zonder dat uw kromsnavel beperkt wordt in het vertonen van natuurlijk gedrag.

Gebruik de leefomgeving als instrument en zorg dat het eigenlijk niet mogelijk is om ongewenst gedrag te vertonen. Zoals u niet wilt dat uw vogel gevaar loopt en aan elektriciteitssnoeren knaagt, zo kunt u ook voorkomen dat hij uw meubilair onder handen neemt. Biedt alternatieven aan die aantrekkelijker zijn (en blijven!) dan uw keukentafel en de boekenkast geen speelbomen zijn.

Last but not least: Laat los dat uw gevederde huisgenoot moet doen wat u wilt. Waarom zou hij ├╝berhaupt moeten doen wat u wilt? Serieus: waarom? Persoonlijk kan ik eigenlijk geen enkele goede reden bedenken.