Schreeuwen - vocaliseren


 Het gaat in dit artikel over in principe normaal, natuurlijk kromsnavelgedrag. Doordat dit gedrag in frequentie of intensiteit afwijkt van een natuurlijk patroon, ontstaat er een probleem voor de omgeving en/of de vogel zelf. Hiervan is in ieder geval sprake wanneer gedrag het fysieke en/of mentale welzijn van een dier aantast.

 

Onderlinge communicatie via het maken van geluiden (vocaliseren) is voor kromsnavels een belangrijke manier om o.a. de ander te waarschuwen voor gevaar, te vertellen waar eten is of de ander te vertellen hoe aantrekkelijk hij is.

 

Sommige verbale signalen zijn redelijk eenvoudig om te herkennen. Een bekende routine die we terugzien bij kromsnavels die in de huiskamer gehouden worden, is het naar elkaar roepen bij zonsopgang en zonsondergang. Het zou een manier zijn om elkaar te begroeten en te laten weten dat ze in orde zijn of, in het geval van zonsondergang, aan te kondigen dat de flock zich verzamelt om gezamenlijk de nacht in te gaan. Ook de alarmroep van onze papegaaien en parkieten is over het algemeen niet te missen.

 

Daarnaast is er uiteraard de verbale communicatie die een vogel leert van zijn eigenaar. Dat kan door middel van fluiten, zingen of praten. Op die manier kunt u hele gesprekken hebben met uw vogel. Maar ook de minder fijne geluiden kunnen door de eigenaar, in dit geval vaak onbedoeld, aangeleerd worden.

 

Op het moment dat onze  gevederde huisgenoten de hele dag door veel geluid maken of beginnen te roepen wanneer we de ruimte verlaten, kunnen er problemen ontstaan. Afhankelijk van de oorzaak, zal de manier om het gedrag om te buigen of te stoppen, anders zijn. Dit kan variĆ«ren van contact houden door te laten weten waar u bent, stapsgewijs leren om (even) alleen te zijn, het inlassen van momenten waarop uw vogel even helemaal los mag gaan of het aanbieden van een rijke en uitdagende leefomgeving.

 

Algemene tips bij overmatig vocaliseren

  • Probeer te achterhalen waarom uw vogel roept/schreeuwt en haal de oorzaak weg om het gedrag te voorkomen.
  • Houdt er rekening mee dat bepaalde vormen van vocaliseren horen bij het natuurlijke gedrag van uw kromsnavel.
  • Dit gedrag bestraffen of negeren zonder aanvullende maatregelen te nemen, heeft over het algemeen geen effect en kan het zelfs verergeren.

 

Houd er rekening mee dat een gedragsverandering een uiting van pijn of fysiek ongemak kan zijn.
Laat bij twijfel een lichamelijk oorzaak uitsluiten door een ervaren vogelarts.

Voor gerichte adviezen passend bij u, uw kromsnavel, jullie relatie en (leef)situatie kunt u contact met mij opnemen voor een gedragsconsult.