Leren foerageren en spelen

Foerageren

Foerageren: het zoeken van voedsel is een belangrijke en voorname bezigheid van een vogel in het wild. Hierbij hoort ook het “bewerken” van zijn eten. Denk daarbij aan het pellen van zaden, kraken van noten of versnipperen van fruit. Met dit in gedachten, kunt u zich voorstellen dat het aanbieden van voer in een bakje niet bepaald uitdagend is. Thuis kunt u foerageergedrag stimuleren door uw vogel te laten zoeken naar zijn eten. Vogels “werken” graag voor hun eten en krijgen hierdoor ook de kans om hun intelligentie te benutten.

 

De spelregels van foerageren:

  • Neem de tijd die nodig is en ga altijd pas naar een volgende stap als uw vogel begrijpt wat de bedoeling is. Doe dit ook altijd wanneer u een nieuwe foerageermogelijkheid aanbiedt. Niet elke vogel is even handig.
  • Geef uw vogel, zeker in de beginfase, ook altijd wat te eten op de plek waar hij dat gewend is.
  • Houdt het gewicht van uw vogel in de gaten door hem regelmatig te wegen. Het wegen doet u bij voorkeur op een vast moment op de dag; bij voorkeur in de ochtend.
  • Houdt er rekening mee dat uw vogel misschien moet wennen aan alle veranderingen in zijn omgeving. Een vogel die bang is voor nieuwe objecten in zijn kooi, zal niet snel gaan foerageren.
  • Blijf uw vogel uitdagen en verzin regelmatig nieuwe foerageermogelijkheden. U zult zien dat uw vogel steeds sneller en handiger wordt. Op internet kunt u veel leuke ideeën vinden.
  • Varieer met soorten voeding en biedt regelmatig nieuwe dingen aan.
  • Gebruik veilige materialen.

 

Foerageren in stappen:

1. Begin altijd eenvoudig. Uw vogel is immers gewend dat zijn eten op een vaste plek aangeboden wordt. Biedt zijn voer bijvoorbeeld aan in de bak die normaal gesproken zijn waterbak is en vice versa. Vervolgens kunt u op meerdere plekken een bakje met voer ophangen. Zodra uw vogel doorheeft dat voer op verschillende plekken te vinden is, kunt u door naar de volgende stap.

 

2. Een volgende stap is het toevoegen van een “obstakel”. Hierbij kunt u denken aan:

  • Een paar knikkers, kralen of propjes papier in de voerbak.
  • Het voer aanbieden op een schoteltje of in een papieren bekertje op de bodem van de kooi.
  • Vouw wat voer in een stukje papier of karton.

Zorg er in deze fase voor dat uw vogel het voer kan zien en laat zien dat u het voer ergens in doet.

 

3. Biedt nu het eten aan in een voorwerp dat u in de vorige stap gebruikt heeft, maar vouw het nu helemaal dicht of dek het af. Zorg er in deze fase voor dat uw vogel het voorwerp makkelijk kan openen.

 

4. Wanneer uw vogel doorheeft dat hij op verschillende plekken eten kan vinden en dat het ergens in verstopt kan zitten, kunt u de foerageerobjecten op andere plaatsen leggen/hangen. Ook kunt u nu nieuwe foerageermogelijkheden gaan aanbieden. Doe dit ook weer stapsgewijs.

 

Spelen

Voor onze huiskamervogels is spelen heel functioneel en een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheden. Het biedt ze tijdverdrijf, doet een beroep op hun intelligentie en nieuwsgierigheid en draagt op die manier bij aan hun welzijn.

 

De een onderzoekt alles wat nieuw is, de ander sloopt alles wat voor zijn snavel komt en weer een ander is uren zoet met een balletje. Maar het komt ook vaak voor dat een vogel niets wil weten van materialen en/of objecten die hij niet kent. Soms zijn ze er zelfs bang voor.

 

Het loont de moeite om uw vogel stapsgewijs te leren spelen. Laat hem kennis laten maken met verschillende materialen en allerlei soorten speelgoed. Doe dit op een ongedwongen manier en volg het tempo van uw vogel. Veel vogels willen héél graag dat hebben waar u mee bezig bent. Maak hier gebruik van als u uw vogel kennis wilt laten maken met nieuwe dingen. Soms helpt het om eerst zelf met een voorwerp te spelen en er over te vertellen, maar het in eerste instantie juist niet toe te staan dat de vogel het mag aanraken. Dit kan de interesse vergroten.

 

Tot slot…

Niet raadzaam is het om:

  • te veel en te vaak wisselen
  • te veel speelgoed tegelijkertijd aanbieden
  • voer te goed verstoppen
  • nieuwe dingen niet te introduceren
  • onveilige materialen te gebruiken
  • onaantrekkelijke materialen aanbieden


Bedenk steeds wat uw vogel nodig heeft om zich prettig en veilig te voelen. Realiseer u dat dit niet hetzelfde hoeft te zijn als dat wat u verwacht van de vogel.

 

Nog belangrijker, maak er een leuk avontuur van voor jullie beiden! Ontdek wat leuk is om samen te doen en daag uw vogel uit om iets nieuws te leren. U zult zien dat zijn zelfvertrouwen en het vertrouwen in u toeneemt.